Egy kicsit más sátras,táborozós SUP-ozás kifulladásig a Holt-Körös partján….

Szombat reggel van. Korábban indulok, hogy biztosan odaérjek a megnyitóra, Zoli előre szólt, hogy a békésszentandrási polgármester úr is szeretne jelen lenni a megnyitón és a Körös TV is forgatna még korán reggel.
Gyors dupla presszó egy utolsó ellenőrzés a vontán és irány Békés megye. Nem a szomszédban van innen Budapest mellől, de a nyugodt kanyargós víz igazi gyöngyszeme a környéknek.
Talán le kellett volna mennem már péntek este. Kaptam szalonnasütögetős, tábortüzes fényképet. A SUPrafel és a SUPer Szarvas keménymagja már ott van. A sátraikkal szép rendben hasítottak ki egy nagy részt a szépen gondozott füves területből. Kényelmesen várják a szombati programot.

Szép rendben leérek, nem sietősen, szerencsére nincs nagy forgalom és dugóba sem kerültem. Pörgős lesz a nap, de az időjárás rendben. Pár kézfogás és fejbiccentés után beindul a pakolás, legyen minden rendben. A több mint 50 isup mellé lekerülnek az RLVSE merev deszkái is, úton van még felszerelés, de kezdésre ennyi biztosan elég. Még egy kávé és kezdünk. Megköszönjük a polgármester úrnak, hogy lehetőséget kaptunk és a TV-nek segítünk egy-két vágóképet csinálni.

A megnyitó rövid, mennénk már vízre de gyorsan elmondom a legfontosabbakat, körbenézve látom az arcokon, hogy többen már kívülről fújják a hajózási szabályzat idevágó részét, de amit muszáj azt muszáj.

Zoli kézbeveszi az irányítást a parton, intézi a karszalagokat, beszél az érkezőkkel rendezi az uzsonnát adja ki a deszkákat.
9 óra fellépek az egyik merev deszkára, tudom, hogy első körben a gyakorlottabak jönnek, egy kis technikai csiszolgatásra és kíváncsian próbálgatják a merev hobbideszkákat.

10 után már nem viszünk fel egyetlen deszkát sem, csak kicsúsztatjuk őket a partra, úgyis mindjárt elviszi valaki. A kihelyezett bóják körül megindul forgolódás gyakorlása és többen elindulnak felfedezni a környéket. Kis csoportokban túráznak, ebben maradtünk a vízirendészettel már jóval az esemény előtt.
Jönnek a kisebbek és a teljesen kezdők, Zoli az ordíbátorban egy hangsúlyos Karesz után már integet is, dolog van. 3-5 fős csoportokban állítjuk deszkára a gyerekeket. Mindegyik kíváncsi és az első 10 perc után már magabiztosan állnak és próbálják utánozni amit mutatok. A szülök egy-egy fénykép erejéig kijönnek a mólóra, a bátrabbak pedig a Zolinál jelentkeznek egy próbára.
Vízre kerül a megaSUP is. 10 fő és csak a játék.:)
Beesik egy tánctábor is a strandra. 15 vagány tini, itt már parton kezdünk ismerem már ezt a korosztályt, 5 perc és már csak a vagánykodáson jár az eszük. Nem csalódtam most sem, dehát ilyenek voltunk mi is.:)

Miközben teszek-veszek a vízen látom, hogy Janóék sem mennek el. Fél szemük nekik is a kezdőkön van. Hiába ez egy ilyen közösség, itt nem kell szólni ha valakinek segítség kell a vizen, már ott is van egy segítő. Szükségem is van rájuk, a két órája még remegő lábbal felálló tízév körüli gyerek barátaival csak egy deszkacserére megy ki a partra, hoz egy másikat, hogy kipróbálja leginkább magát rajta. Időnként eleresztek egy-két hangosabb mondatot, ha látok valakit a mólóhoz túl közel menni. A biztonság a legfontosabb. délután 5 körül szólok Zolinak, hogy az egyik túrára most én megyek. Kell a csönd picit és egy kis személődés. Janóék a megaSUP-pal követnek minket, gyereket és kutyát is szállítanak mint egy amolyan vízi teherautó.

Elbotorkálunk kényelmesen egy órát, kishídak, nyaralókkal szegélyezett part. Tele fiatalokkal és sok-sok isuppal. Van aki matracnak használja mások eveznek egy-egy rövidebb etapot. A képet színesíti pár családos túrakenu. Szépen rendezetten eveznek, látszik, hogy a Békésszentandrási Kajak Kenu Klub a közelben van. Nagy hagyománya van a vízitúrázásnak náluk. A múlt héten még a teljesítménytúrázok feszültek neki ennek a víznek a szarvasmaratonon. Sajnos kimaradt pedig Gabóék biztosan gyilkos iramot diktáltak rajta.

Visszafelé messziről látom, hogy egy valaki szép egyenletes tempóban jön felém. Nagy Szabolcs az az SRHSE-ből. Ők is hozott deszkákat, segít ahol tud. Lassan visszaevezve beszélgetünk a fesztiválos vonalról. Mindketten a versenyzés oldaláról jövünk, de egyetértünk abban, hogy nagy szükség van egy jó túraközösségre. Dolgozunk is rajta mindketten.

Visszaérünk és én kiiszom a közkutat, szó szerint. 🙂 Sajnálom az időt amit nem deszkán állva töltök, irány vissza. Egy lány a családi evezés közben esik be a rendezvényre, de nem figyel meddig mehet így utánukevezek, hogy ne kóricáljanak el. 3 kutya van velük, az egyik dótszőrű kinézi magának a deszkámat és átugrik egyből amint lehet, egy kis dogSUP visszafelé:) Jön-megy intézkedik a deszka orrán miközben próbál megbírkózni az evezés ritmusával, új dolog ez neki. Sokat nevetünk rajta, szinesíti a napot.

Visszaérünk és lassan kipakolunk vízről, a zenekar technikusai már a színpadon pakolnak. Nincs energiánk elmenni beülni valahova, csak toljuk befelé a zsíroskenyeret és a gyümölcsöt. Jól érezte Zoli, győzködött a rendezvény előtt, hogy ez fog kelleni és mennyire igaza lett.:)
Levezetésként kimentünk evezni a megaSUP-pal, de gyanús, hogy a deszkán többen ezt inkább amolyan levezető fürdésnek szánták.:) A csapat pedig játszott, pont úgy ahogy pár órával előtte a tinédzserek. Hiába, van egy énünk ami sosem nő fel:)

A koncert előtt megjött az eső, úgy látszik ez egy ilyen év. Nagyon úgy állt, hogy itt csak a sátras SUP-osoknak lesz megtartva a koncert. A büfés hölgy győzködött, hogy lesznek itt csak várni kell, számomra nem volt meggyőző. Persze a végén neki lett igaza, mégiscsak ő a helyi erő.:) Ezt meg is beszéltük egy remek csapolt megysör mellett.
A rockkoncert az rockkoncert! Mindig előkerülnek a régi magyar rockslágerek, így volt ez itt is. Nem is lett vége hajnali egyig.

Bea a SUPszarvas egyik oszlopos tagja a lelkemre kötötte, hogy reggel 8-kor egy túrával kell indítanunk a napot. Én pedig egy Tankcsapda szám után megígértem, hogy így lesz. 7-kor duplapresszó a büfében és kis rendezkedés után már vízen is voltunk. Csapódott hozzánk egy volt kajakos is, aztán mégegy.:) Versenyezni szeretnének, így a túra evezéstechnikai elemekkel bővült.:)

A vasárnap a játékról szólt hangsúlyosabban, de minden kezdőre szakítottunk időt, hiszen ők azok akik később túrázni jönnek majd ha megtetszik nekik a sportág.
Közelebb hoztuk a deszkákat és kipróbáltuk az isup-os fordulós versenyt.Azonnal kialakult a szurkolótábor kint a parton, Feri aki még sosem csinált ilyet széles mosollyal küzdött végig. Belülről ez egy nagyon izgalmas játék, gyorsan kibújik mindenkiből a gyerek.:)

Janóék készültek SUP focival ami nagyon aktív és jó játék. Szórakozva fejleszti mindenkinek a deszka és lapátkezelési képességeit. Sajnos egy hirtelen jött vihar miatt ki kellett hívni mindenkit vízről. Így elmaradt a visszavágó, de engem megvett ez a játék, pedig előtte kicsit sem gondoltam, hogy nekem való lenne.

Délután 2 órakkor összepakoltunk mert a zivatarok és széllökések egymást követték. A száraz tények a következők:
Összesen 98-an regisztráltak a helyszíni jelenléti íven ebből 39-en eljöttek másnap is. Ez szerintem egy elsőalkalmas eseményre egészen kiválló. A strand nagy területű és az igért eső miatt, szinte csak mi SUP-osok voltunk lent az esti koncertig. Az elmúlt egy nap során sok pozitív visszajelzést kaptunk. Így szinte biztos, hogy jövőre is szeretnénk megrendezni a Békésszentandrási SUP Fesztivált. Lesznek benne új elemek és pár dolgon biztosan változtatunk majd. Ami marad az a SUP és a sátras fesztivál hangulat:)

Köszönjük a Magyar Vízitúra Szövetségnek és az Aktív magyarországnak az esemény támogatását. Valamit minden résztvevőnek, hogy eljött és osztozott velünk a SUP közösség baráti élményében.

Megosztás: